ELS CAMINS DE LA LLUM
Aquesta és la historia d’una revolució, protagonitzada per un nen, portada a terme des de l’anonimat, sense més armes que un punxó.
El petit d’una família de basters, els Braille, té un accident que li farà perdre la vista gradualment. La tenacitat dels qui l’envolten, i la seva pròpia, aconsegueixen teixir un camí d’aventura i descobertes que anirà molt més enllà del que ens atreviríem a somiar. La vida d’en Louis Braille, un recorregut que ens parla de llums i d’ombres, de llibertat i d’opressió, de salut i de malaltia, de com l’enginy pot superar la manca de recursos, i que transcorre en paral·lel a la convulsa França de la primera meitat del segle XIX, en un temps de revoltes i esperances. Coupvray, Paris, Limoges i Vichy són els escenaris que acullen la lluita d’un home de procedència humil que va descobrir la clau amb què els cecs trencarien les seves cadenes, mentre maldava per trobar l’essència de la felicitat. La commovedora història del creador del sistema Braille, una impressionant novel·la de superació que recorda Las cenizas de Ángela. Una gran saga familiar que ens trasllada a Oliver Twist de Dickens.
ETHERIA
UNA DONA QUE TRENCA AMB EL SEU PETIT I CÒMODE UNIVERS PER EXPLORAR NOUS HORITZONS.
UN VIATGE FARCIT D’INCERTESES, ENCONTRES I INTRIGUES AL VOLTANT D’UN LLIBRE QUE POT AJUDAR A CANVIAR LA HISTÒRIA.
I, CONTRA TOT PRONÒSTIC, AQUELLA INCERTESA QUE L’ASSALTA: COMPARTIR LÍMITS SUPOSA GENERAR VINCLES, ANAR MÉS ENLLÀ DEL QUE ENS HAGUÉSSIM ATREVIT A SOMMIAR.
De Calavario a Roma, l’extraordinària odissea d’una intrèpida viatgera del segle iv
El darrer terç del segle iv és un període de canvis profunds. Els valors s’inverteixen i els perseguits es converteixen en perseguidors. El Senat romà està dividit i la permanència de l’estàtua de la Victòria és el símbol de l’enfrontament entre pagans i cristians.
En aquest escenari de fi d’una civilització, l’Etheria, una dona noble de la Gallaecia emparentada amb l’emperador Teodosi, emprèn un viatge a Terra Santa perseguint el seu somni. Durant el seu pas per Lucus Augusta, Caesaraugusta, Tarraco, Barcino, Gerunda, Roma i altres ciutats, escriurà un diari per transmetre aquesta experiència a les seves deixebles.
Sovint, però, les coses no són com les havíem previst. L’aparició d’Irene d’Aveleda, una patrícia que, sota l’aparença de lluitar per una causa noble, cerca venjança, obligarà la pelegrina a prendre decisions insospitades i enfrontar-se a les seves pròpies contradiccions.
Dues dones capgiren els seus destins en aquest calidoscopi d’un temps en crisi. Un cant a la tolerància i l’amistat, a la capacitat de convertir el viatge en una experiència de vida. Perquè res no està escrit a les estrelles.
AMOR PROHIBIT
(La novel·la més personal de Coia Valls)
UNA INOBLIDABLE HISTÒRIA D’AMOR ENTRE UN SACERDOT I LA FILLA D’UN NOBLE RURAL A LA CATALUNYA DEL SEGLE XV
Durant el primer terç del segle XV Catalunya tot just aixeca el cap després de fams i epidèmies sense precedents, però la por encara continua sacsejant els seus habitants. La terra tremola com mai no s’havia vist abans i la vall de Camprodon és tot just l’epicentre d’aquell infern.
Sota aquesta desolació neix la història d’amor entre en Marc Roselló, un sacerdot cridat a les més altes esferes de l’Església, i l’Agnès de Girabent, filla d’un noble rural de La Seu d’Urgell, qui vol seguir les passes de metgesses com Margarida Tornerons o la jueva Floreta Sanoga.
Mentre lluiten contra una societat opressora i, també, contra les seves contradiccions més íntimes, els protagonistes trenen un cercle de protecció a l’empara de les relíquies de Sant Valentí que descansen al monestir de Sant Benet de Bages. En Pardo, un poeta de l’època, tal com ratifica més tard l’estudiós Martí de Riquer, ja parlava del Sant com a refugi dels enamorats.
En escenaris com Vic, Manresa, Camprodon o Sant Benet de Bages, l’Agnès i en Marc s’esforcen per acomodar la seva vida a uns sentiments dels que mai no haurien sospitat la seva força.
LA CUINERA
(L’essència d’un temps. El paladar de tota una època.)
L’APASSIONADA VIDA D’UNA DONA CAPAÇ DE SEDUIR UNA CIUTAT I ACTUAR SOBRE EL CURS DE LA HISTÒRIA GRÀCIES AL SEU TALENT, ESPERIT INDÒMIT I ART CULINARI.
Barcelona, 1771. La jove Constança Clavé, de setze anys, deixa la llunyana ciutat de Lima després de la mort del seu pare, un diplomàtic al servei del virrei Manuel d’Amat, per iniciar un llarg periple fins a Barcelona i reunir-se amb els seus avis. Duu paisatges, gustos i textures gravats a la memòria, i viatja amb la seva única herència: el quadern de receptes de qui va ser el seu primer mestre a la cort peruana, el xef Antoine Champel.
A la ciutat, la Constança somia convertir-se en una gran cuinera, malgrat que la seva condició de dona li barrarà moltes portes. No obstant això, s’obrirà pas amb coratge i passió entre els carrers d’una Barcelona convulsa, movent-se entre els grups que criden a la revolució i aquells altres que freqüenten salons més refinats i exquisits; una esfera de poder on actuen personatges fascinants, com el que va ser considerat el primer gastrònom de l’època, el baró de Maldà.
LES TORRES DEL CEL
(La novel·la sobre els dotze monjos que van fundar Montserrat)
TOT VA COMENÇAR EN UNA MUNTANYA INFINITA
EL GRAN EPISODI PERDUT DE LA NOSTRA HISTÒRIA
Una visió dels inicis del monestir de Santa Maria de Montserrat, des dels primers temps de l’Scriptorium, amb el cant del ventre de la terra que donarà lloc a l’Escolania, a través d’uns personatges que conformen un fresc extraordinari d’una terra de frontera, la Catalunya que s’expandia cap al sud per assolir la seva plena identitat com a poble.
A començaments del segle XI, l’abat Oliva pren una decisió que trastoca l’ordre establert. Un petit grup de monjos s’instal·la en una de les ermites de la muntanya de Montserrat amb la missió de posar les bases del monestir. Entre ells, l’exsoldat del compte Berenguer Ramon I, Dalmau Savarés, que es debat entre dos futurs excloents: l’espiritualitat d’en Basili, l’eremita, contra el poder mundà de l’Església.
Coia Valls recrea amb la seva magistral minuciositat un episodi perdut de la nostra història. Tot un homenatge a la muntanya de Montserrat i al mar que va ocupar aquest territori màgic en el despertar dels temps.
EL MERCADER
(El despertar d’una nova Barcelona)
Durant l’Edat Mitjana, Barcelona és una ciutat plena d’oportunitats, el centre comercial de la Corona d’Aragó, capaç d’il·lusionar els qui hi arriben per primera vegada. Jaume Miravall, un home hàbil i carismàtic, arriba a la ciutat procedent de Reus per convertir-se en mercader i travessar els mars a la recerca de nous mercats, aventures i coneixements.
En Jaume, la seva dona Elvira i la seva germana Margarida, així com molt aviat els seus fills –l’Alèxia, en Narcís i l’Abelard- i fins i tot la seva amant, l’aristòcrata Blanca de Clarà, trobaran que Barcelona també es un indret on la misèria, la traïció, la maldat i la mort formen part indissoluble del paisatge.
Amb Barcelona com a gran escenari, però també València, Tortosa o les exòtiques Cefalú i Alexandria, aquesta novel·la ens parla de les immenses dosis d’esforç i d’esperança que necessitem per aconseguir els nostres somnis, de com ens aixequem per continuar caminant fins i tot quan ja tot sembla perdut.
Un meravellós retaule d’una ciutat i d’una època de la que encara en som hereus.
Retroenllaç: Coia Valls guanya el Nèstor Luján de novel·la històrica amb una història sobre la recerca del secret de la seda | Diari d’un llibre vell